C O N T R A - I N D I C A T I E S

Een goede massage krijgen is heerlijk en is daarnaast ook nog gezond. Er zijn echter ook situaties waarbij het beter is om niet gemasseerd te worden. Of waarbij dit zelfs niet goed voor je lichaam is. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Lees daarom dit artikel goed. En wanneer je twijfelt over jouw situatie, laat je dan eerst goed informeren door je huisarts of behandelend arts. Heb je daarna nog vragen, bel mij dan gerust.

 

Tijdens het intakegesprek zal ik je vragen naar jouw medische situatie. Dat is dus vanwege de contra-indicaties. Wees daarom altijd open, eerlijk en volledig over je medische situatie en medicijngebruik.

EEN AANTAL BELANGRIJKE REDENEN OM NIET TE MASSEREN / GEMASSEERD TE WORDEN

 

 • Koorts en griep 
  Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treed op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaamsfuncties, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maakt een massage de koortsreactie alleen maar erger.

 • Ontstekingen
  Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij locale ontstekingen kan het ontstoken gebied niet gemasseerd worden, maar andere delen van het lichaam wel. Een aandoening die eindigt op -itis, geeft aan dat het om een ontsteking gaat. Een steenpuist is ook een ontsteking, dus op die plek kan je ook niet gemasseerd worden.

 • Kapotte huid
  Bij een huid die open is, bijvoorbeeld een (schaaf)wond is het zeer onverstandig om daar massageolie in te krijgen. Het lichaam is op celniveau bezig om te herstellen. Het is beter om de aangedane huid met rust te laten en dit niet te verstoren met olie o.i.d.
  Bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes, kan je op die plek niet gemasseerd worden. Littekenweefsel wat niet gevoelig is kan wel gemasseerd worden.

 • Spataderen
  Als je ergens één kleine spatader hebt, dan kun je prima gemasseerd worden. Wanneer je veel spataderen hebt, kun je daar alleen met zachte strijkbewegingen een massage krijgen.

 • Kneuzingen, blessures, blauwe plekken
  Ook hier geldt het lichaam zich aan het herstellen is. Bij een verse blauwe plek of bloeduitstorting kan die plek zeker niet gemasseerd worden. Bij oudere blauwe plekken kan dit wel, maar dan alleen met zachte strijkingen.

 • Trombose
  Deze is wat lastiger te duiden, omdat hierbij meerdere aspecten een rol spelen. De kortste stelregel is: niet masseren. Aan de andere kant kan je bijvoorbeeld wel een zachte rugmassage krijgen wanneer je trombose in het been heb. Maar dit kan alleen in overleg met en na goedkeuring van de trombosedienst.

 • Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid
  Hoewel een massage een positieve bijdrage kan geven aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid. Het kan dan wel mogelijk zijn om een zachte massage te krijgen van bijvoorbeeld de voeten of de handen.

 • Zwangerschap
  De algemene stelregel hierbij is: niet masseren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Daarna is massage wel mogelijk. Er zijn veel masseurs gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.

 • Ernstige aandoeningen zoals: kanker, hartaandoeningen, aderaandoeningen, enz.
  Een masseur is geen medicus, dus hierbij geldt opnieuw: niet doen, tenzij je behandelend arts of huisarts toestemming heeft gegeven. En bij twijfel of als je er geen goed gevoel bij hebt geldt: niet laten masseren.

 • Als iemand niet gemasseerd wil worden
  Dit klinkt misschien vanzelfsprekend of misschien zelfs lachwekkend. En toch gebeurt het wel dat iemand zo enthousiast is over massage, dat het min of meer opgelegd wordt aan een ander. “Ja, maar ik geef je dan toch iets fijns?!” Ga er maar van uit dat als iemand niet aangeraakt wilt worden, dat daar dan een reden voor is. Respecteer altijd iemands lichamelijke integriteit, zeker als het om zoiets fysieks als massage gaat. Het kan ook zijn dat iemand zich niet lekker voelt en daarom niet gemasseerd wil worden.


Tot slot: Er zijn nog meer contra-indicaties, maar ik heb me beperkt tot deze. Laat je altijd voldoende informeren en kijk vooral steeds naar wat er wél mogelijk is.

 

 

Bron: R. van Wees

CONTACT

Hemsterhuisstraat 117

2513 RB Den Haag

info@vogelsvrijbodywork.nl

Tel: 06-13674334

KvK: 70013853

BTW:NL002024347B72

Bericht ontvangen!

Aangesloten bij de Belangenvereniging voor Beroepsbeoefenaars in de Massage- en Sportverzorgingsbranche (BMS).